Bij gebrek aan reismogelijkheden naar het buitenland, ontdek ik momenteel veel nieuwe plekjes in Nederland. Zo reisde ik deze week naar De Loonse en Drunense Duinen af, een nationaal park in Noord-Brabant. Wat werd ik verrast door de schoonheid. Je wandelt hier door de bossen, over de zandduinen en de heide en het is deze combinatie die de Loonse en Drunense Duinen bijzonder maakt.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot en ligt in Noord-Brabant, tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Met zijn 270 hectare stuifzand behoort het tot één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Het zand zorgt voor extreme omstandigheden: de bodem is droog en voedselarm en daarom vind je hier unieke flora en fauna. Het temperatuurverschil tussen dag en nacht kan hier oplopen tot 40 graden Celsius, bizar toch? Je mag over de hele zandvlakte struinen en dat maakt dit gebied erg leuk om te bewandelen.
Wandelroute Kapucijnerberg
Het is mooi weer en ik besluit met de kinderen te gaan wandelen in de Loonse en Drunense Duinen. Ik zoek een gevarieerde wandeling uit, die niet te lang is voor kinderen van 4 en 6 jaar. Het wordt de wandelroute Kapucijnerberg, een route van 3.87 kilometer die door een heuvelachtig bos loopt en over de stuifzandvlakte. We parkeren de auto bij restaurant De Rustende Jager, het startpunt van de route. Bepakt met water, wat eten, een kleedje en fotocamera’s beginnen we enthousiast aan de wandeling.
Bos, heide en zandduinen
Het is heel even zoeken waar de wandeling start, maar gelukkig vindt mijn zoon al vrij snel een paaltje met daarop een rode pijl, de kleur van onze wandelroute. We duiken direct het bos in. Het ruikt hier heerlijk naar de geur van dennen. Het eerste stuk van de wandeling lopen we door het heuvelachtige bos met dennen en loofbomen, met op de grond overal dennenappels.
Na een kwartiertje wandelen verlaten we het bos en komen we op de heide. Het enige dat we horen zijn de geluiden van de vogels, heel rustgevend.
De kinderen zijn vooral benieuwd naar de zandduinen, dus ze hebben er stevig de pas in. En na het beklimmen van een heuvel, komen we aan bij een enorme zandvlakte, een prachtig gezicht.
De zandduinen zijn er niet altijd geweest. Lange tijd was de zandvlakte bedekt met oerbossen, totdat deze in de veertiende eeuw werden gekapt. Er kwam een heide voor in de plaats, waar de boeren hun vee lieten grazen. Door deze intensieve begrazing werd de bodem uitgeput en kreeg het zand vrij spel. Dorpen en akkers dreigden te verdwijnen onder het zand en als reactie daarop plantten de bewoners bomen aan die het oprukkende zand moesten tegenhouden.
De wind zorgt hier voor mooie patronen in het zand en af en toe steekt er een boom uit het zand. De kinderen trekken hun schoenen uit en rennen en rollen naar hartenlust de duinen op en af. Dit lijkt me een goede plek om mijn kleedje neer te leggen voor een picknick.Je waant je hier echt even in de woestijn, een bijzondere ervaring. Niet voor niets worden de Loonse en Drunense Duinen ook wel de Brabantse Sahara genoemd.
Na een tijdje te hebben genoten van dit uitzicht, wandelen we verder via de zandvlakte. De kinderen merken inmiddels ook dat het wandelen op het zand een stuk zwaarder is, ik voel het al in mijn kuiten. We bereiken de rand van de zandvlakte en lopen via een harder pad het bos weer in. Ook een prachtig stukje, want de kleine paadjes voeren ons over de heuveltjes vol bomen. We spotten vlinders, vogels, spinnenwebben en rode mieren (dat vinden de kinderen erg interessant blijkbaar). Na een half uurtje komen we weer aan bij het startpunt. Net als ik hebben de kinderen genoten van dit mooie stukje Nederland!
Praktisch
- De wandeling start bij de Rustende Jager. Adres: Oude Bossche Baan 11 in Biezenmortel. Parkeren kan hier gratis.
- De route is niet geschikt voor kinderwagens.
- Neem voldoende water mee en eventueel een kleedje om op de zandduinen te genieten van de vergezichten.
Andere mooie wandelroutes op de Loonse en Drunense Duinen
Naast de wandelroute die wij hebben gemaakt, zijn er nog veel andere mooie wandelingen te maken.
- Historisch Plantloon – 4,5 km
- Roestelberg – 5,5 km
- Zwarte Berg – 4,28 km
- Bosch en Duin – 4.3 km
Uiteraard kan je ook je eigen wandelroute samenstellen. Naast wandelen, kan je hier ook uitstekend fietsen en mountainbiken.
Kijk voor meer informatie over het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen en voor alle routes op de site van Natuurmonumenten.
Op zoek naar een slaapplek in de buurt? Hier vind je een aantal mooie campings in Brabant.
7 comments
Ziet er supermooi uit! Ik heb al langere tijd het plan om eens in die hoek te gaan wandelen maar het is vanuit Hoofddorp wel een eindje rijden dus om een of andere manier komt er nooit van. Prachtige plaatjes hoor!
Wat heerlijk dat je dit samen met de kinderen hebt gedaan. Leuke foto’s!
In Den Haag hebben we een plekje dat er een heel klein beetje op lijkt, maar dit is groter. Mooi!
Lijkt me zo’n mooi gebied en ondanks het feit dat ik in Brabant woon, ben ik er nog nooit geweest. Schandalig want ik wil er al jaren naar toe. Ik vind zandduinen altijd zo mooi en rustgevend.
Wow dat van het temperatuurverschil wist ik niet. Dat is wel groot. Bijzonder ook dat stukje geschiedenis, zo zie je maar weer hoe het kan lopen. Ik ben er een paar jaar geleden met de mountainbike geweest, het was heerlijk fietsen in de bossen. Iets minder soepel ging het natuurlijk in de duinen…
Dit stukje Nederland wil ik dolgraag eens ontdekken, het ziet er prachtig uit. Het doet me ook wel denken aan de duingebieden in Noord-Holland en die vind ik ook echt prachtig. Wat leuk ook om zulke wandelingen te doen met je kinderen, het ziet er uit alsof ze enorm veel lol gehad hebben. Met het rondrennen in het zand op blote voeten zou ik zelf ook meedoen, niks leukers dan dat 😉
Absoluut een heel mooi stukje Nederland! Ik ben er meerdere keren geweest en kom er graag. In augustus verblijven we er vlakbij, dus dan ga ik er zeker weer heen.
Wat leuk om je enthousiasme te lezen over deze duinen. Het is 5 minuten van ons huis en daardoor vergeet ik vaak hoe mooi het er eigenlijk is. Vanwege dat de wandelingen door het zand gaan, kiezen we vaak andere wandelroutes. In de duinen gaan we regelmatig picknicken, het liefst tegen zonsondergang. Ook de moeite waard. En de nachtwandeling met de midzomernacht is ook leuk. Die gaat best vroeg, dus als het weer door gaat, zou je die ook met kids kunnen doen.