Er zijn van die plekken op aarde die zo magisch zijn, dat woorden tekort schieten. Serengeti National Park in Tanzania is daar één van. Het landschap kenmerkt zich door eindeloze grasvlakten, waar geen einde aan lijkt te komen. Dit nationale park staat bekend om de Grote Trek (‘Great Migration’), de jaarlijkse trek van miljoenen grazende dieren op zoek naar water en gras. De Serengeti het thuis van talloze roofdieren, waaronder de big five. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Serengeti National Park regelmatig het decor is in dierenprogramma’s op National Geographic of Animal Planet. Tijdens een rondreis door Tanzania is een bezoek aan dit prachtige nationale park een must. Een safari in de Serengeti is een onvergetelijke ervaring!
Inhoudsopgave
Serengeti Nationaal Park
Serengeti National Park is een één van de beest bekende nationale parken op de wereld. De Serengeti is een enorm uitgestrekt gebied van 30.000 km² in het noorden van Tanzania en het zuiden van Kenia. Het staat bekend om zijn open savannes en eindeloze grasvlakten, maar je vindt er ook heuvels, bossen, rivieren (in het regelseizoen) en granieten rotsblokken. Hoewel de grote migratie een van de voornaamste redenen is voor een bezoek aan Serengeti National Park, is er veel meer te zien dan dat. Naast het spotten van wildlife zijn de landschappen en vergezichten er prachtig. De zon die aan het begin of einde van de dag de savannes oranje doet oplichten en de flinke regenbuien die je in de verte al ziet aankomen, maken het een adembenemende omgeving.
De naam Serengeti is afgeleid van het woord Siringet (Maasai-taal) en betekent letterlijk eindeloze vlaktes. Daar is niets aan gelogen.
Wildlife in de Serengeti
De belangrijkste reden om naar Serengeti National Park te reizen, is natuurlijk om wilde dieren te zien in hun natuurlijke omgeving. Met een beetje geluk spot je de iconische big five – olifant, leeuw, luipaard, buffel en de neushoorn – tijdens je safari. Daarnaast vind je hier giraffes, nijlpaarden, zebra’s, gnoes, talloze soorten vogels, hyena’s, antilopes, buffels, jakhalzen, zwijnen en zo kan ik nog wel even door gaan.
Wij hebben geluk, want al na nog geen 5 minuten na het passeren van de entree van het grootste nationale park van Tanzania, staan we al oog in oog met een groep cheetas. Onze gids spot ze in het hoge gras. Er verschijnen steeds meer kopjes omhoog, waaronder een paar jonkies. Ze eten van hun prooi en kijken onrustig om zich heen. In de verte verschijnt de eerste hyena en in de lucht cirkelen de aasgieren. Terwijl twee cheeta’s proberen de aasgieren en hyena’s te verjagen, eten de anderen zo snel mogelijk van het kadaver. Het lijkt echt op een scene uit National Geographic. Wat een binnenkomer in de Serengeti!
Verspreid over verschillende dagen maken we meerdere gamedrives en spotten we talloze leeuwen, giraffes, olifanten, een luipaard in actie, cheeta’s, zebra’s, hyena’s, gnoes, bijzondere vogels en nog veel meer. We hoeven nooit ver te rijden. Het is ongeëvenaard mooi.
Het zien van de Big Five is toch wel de ultieme safari-ervaring. De term Big Five refereert niet aan de grootte van de dieren. De term is bedacht door jagers en slaat op de dieren die het moeilijkst te jagen zijn, vooral vanwege hun agressie wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen.
De Serengeti is meer dan groot en gevaarlijk wild. Het is ook dé plek om bijzondere vogels te spotten. Tijdens onze reis vertelt onze gids ons alles over de verschillende vogels. Hij blijkt ook hierin een echte kenner te zijn.
De Grote Migratie in de Serengeti
Een groot deel van de bezoekers komt naar de Serengeti voor de Grote Migratie (the ‘Great Migration’), een massale trektocht van miljoenen gnoes, zebra’s, elanden en gazelles die op zoek zijn naar water en vers gras. Tijdens deze tocht bewegen de hoefdieren in een seizoenspatroon door het ecosysteem, bepaald door grasvoedingsstoffen en regen. De beelden van talloze gnoes en zebra’s die de rivieren oversteken, kennen we allemaal wel van Animal Planet en National Geographic. Het is een gevecht van leven en dood. In het water liggen de krokodillen op de loer, wachtend op die ene kans om er eentje te pakken. Een ander deel komt te verdrinken tijdens het oversteken. Ook voor de dieren die de overkant weten te bereiken, is het gevaar nog niet geweken. Hier liggen de leeuwen klaar om de aanval in te zetten.
Route van de Grote Migratie
De reis begint in het zuiden van de Serengeti, waar tussen januari en april ongeveer een half miljoen gnoeskalveren worden geboren. Vanaf mei – als het droger wordt – trekt de kudde in etappes naar het noorden, naar de Masai Mara in Kenia en grazen ze aan het hoge, groene gras. Tienduizenden zebra’s en gazelles sluiten zich hier aan. Eind oktober begint het korte regenseizoen en dan trekt de kudde massaal terug naar de Serengeti. In december komen ze langs Seronera, het centrale gedeelte van de Serengeti en vanaf daar trekken de dieren terug naar het zuiden waar ze het leven geven aan een nieuwe lichting. De circle of life is hiermee weer rond.
Het bijwonen van dit natuurspektakel is een onvergetelijke ervaring. Wij bezoeken de Serengeti halverwege november en de kudde bevindt zich dan al in Seronera, het centrale deel van het nationaal park waar wij verblijven. We hebben geluk want al op onze eerste dag in de Serengeti, zien we in de verte duizenden wildebeesten en zebra’s lopen. Deze beelden ken ik van televisie en nu ben ik zelf getuige van de grote migratie. Het zien en horen van van de talloze gnoes en zebra’s die allemaal in dezelfde richting lopen over de eindeloze vlaktes is echt onbeschrijflijk. En als de zon dan ook nog een oranje-rode gloed achterlaat over dit spektakel, is de magie wel echt compleet.
Volgens onze gids zijn gnoes niet de meest slimme dieren. Zij schijnen als een kip zonder kop achter hun voorganger aan te lopen. Loopt één van de gnoes ervoor de verkeerde kant op, dan wandelt de rest er gewoon achteraan. De zebra’s daarentegen zijn de intelligente dieren binnen de enorme kudde en zij bepalen de route. Zebra’s schijnen de gnoes eerst te laten oversteken bij rivieren of op andere risicovolle plekken. Zo bekijken zij van een afstand waar de roofdieren op ze wachten…
Wat is de beste reistijd voor een safari in de Serengeti?
De Serengeti is het hele jaar door te bezoeken en iedere periode heeft zijn eigen charme. Tanzania kent twee regenperiodes en een droog seizoen. Het natte seizoen loopt van november tot juni en is onder te verdelen in een hele natte periode (maart – mei) en een periode met korte, soms hevige regenbuien (november – februari).
De meeste reizigers kiezen voor een safari in het droge seizoen, dat van eind juni tot oktober loopt. Veel van de dieren verzamelen zich dan bij waterpoelen en rivieren. Ook is de Grote Migratie dan op zijn hoogtepunt. Het kan dan in het centrale gedeelte – Seronera – erg druk worden, aangezien zich hier ook de meeste lodges bevinden. Toch is een safari in het regenseizoen ook aan te raden. Bijvoorbeeld om de drukte te ontzien of omdat het landschap er dan mooier uitziet.
Waarom in juni – oktober (droge seizoen) gaan?
→ Dieren verzamelen zich rondom waterpoelen en rivieren
→ Het weer is mooier met meer zonneschijn, dus fijner op safari
→ De begroeiing wordt minder, waardoor dieren makkelijker zijn te spotten
→ De kans op het aanschouwen van de Grote Migratie is groter
Waarom in november – mei (natte seizoen) gaan?
→ Een groen landschap
→ Minder druk dan in het droge seizoen
→ Goedkoper dan in het ‘hoogseizoen’. De accommodaties hanteren lagere prijzen voor overnachtingen
→ Kans op het zien van vele geboortes bij de dieren (januari – februari) en dus ook op aanvallen van roofdieren.
Wij kiezen voor een safari reis in november, in het natte seizoen. In de praktijk blijkt dit gelukkig enorm mee te vallen, want we hebben maar op een paar dagen een korte regenbui aan het einde van de middag. De prijzen zijn aanzienlijk lager en het is er niet druk. Het weelderige, groene landschap is op zijn mooist en we hebben ontzettend veel dieren gespot. Er is zoveel wildlife in Serengeti, dat je iedere maand van het jaar dieren spot. Wij zijn zelfs ook nog getuige van de Grote Migratie in Seronera!
Als je persé de Grote Migratie wil aanschouwen, stem jouw trip dan af op de plek waar ze op dat moment zijn. De winter is de beste tijd om de kudde in het zuiden van de Serengeti te zien. In de zomer en herfst vind je ze in het westelijke, noordelijke en centrale deel van het park. Realiseer je wel dat de Serengeti een enorm uitgestrekt gebied is en dat er altijd een kans is dat je niet precies op de plek bent waar de kudde zich bevindt. Het blijft de natuur, dus een garantie op het zien van de Grote Migratie heb je nooit.
Wat is de beste plek voor een safari in de Serengeti?
De Serengeti is een uitgestrekt gebied en dat betekent dat je in een paar dagen tijd maar een klein deel van het park kunt ontdekken. Gelukkig zitten de dieren overal. Kom je speciaal voor de Grote Migratie, check dan op de plattegrond waar deze zich bevindt als je op reis gaat. De Serengeti is verdeeld in een aantal gebieden. Seronera – het centrale gedeelte van de Serengeti – is het meest populaire gebied. Hier vind je veruit de meeste lodges en campings. Ook het bezoekerscentrum, bestaande uit en museum koffieshop en picknickplaats is hier gevestigd. In Seronera is de kans op het spotten van grote groepen leeuwen, cheetas en luipaarden enorm groot. De overvloed aan dieren, de goede bereikbaarheid en de faciliteiten maken het daarmee ook een duur en druk gebied.
Wij verblijven in een prachtige lodge in Seronera en aangezien we in het laagseizoen zitten is het rustig in het park. De beelden waarbij we met dertig jeeps naar een troep leeuwen zitten te kijken hebben wij niet meegemaakt. Sterker nog, we zijn regelmatig de ene jeep bij het spotten van wild.
Hoe boek ik een safari in de Serengeti?
In Nederland zijn er verschillende reisorganisaties die een reis naar Tanzania aanbieden. Er zijn groepsreizen, individuele reizen, standaard reizen en reizen op maat. Voor iedere mens en portemonnee wat wils. Daarnaast zijn er veel lokale aanbieders (in Tanzania). Ik kies eigenlijk nooit voor een standaard-reis, omdat ik graag zelf mijn reisroute uitstippel en de accommodaties uitkies. En omdat ik kritisch ben, boek ik altijd van te voren. zodat ik verzekerd ben van de mooiste plekjes!
Een meerdaagse safari boek je het beste van tevoren via het internet. Ik kies voor de lokale aanbieder Gosheni Safaris, aangezien hier veel maatwerk mogelijkheden zijn, ze goed geprijsd zijn en ze op diverse review-sites ontzettend goed uit de bus komen. Via de mail stuur ik al mijn wensen naar hen toe en al binnen een dag ontvang ik een voorstel op maat. Inclusief handige tips wat betreft de route, accommodaties en excursies en dat alles rekening houdend met mijn wensen. Na een aantal keren over en weer hebben gemaild (ik ben kritisch ;-)) ligt er een fantastische reis, precies zoals ik wil.
Inspiratie nodig voor een route vol wildlife en cultuur? Hier vind je een fantastische rondreis door Tanzania!
Waar moet je op letten bij het boeken van een safari in de Serengeti?
→ Wat is er bij de prijs inclusief
Zijn alle accommodaties, gamedrives, lunches, diners, andere excursies, entree tot nationale parken inbegrepen in de safari-prijs?
→ Type vervoermiddel
Controleer goed of je een privé jeep hebt (alle safari’s alleen met je eigen gezelschap) of dat je de auto soms met anderen deelt (dat laatste gebeurt bijna nooit overigens). Wat voor een jeep is het en wat is er aan boord (water, drankjes, hapjes)?
→ Betrouwbaarheid reisorganisatie
Check dit op diverse reviewsites, waaronder Tripadvisor.
→ Een professionele en deskundige gids
Een goede gids is cruciaal voor een safarireis. Een gids, tevens chauffeur, kan je reis maken of breken. Check welke opleiding/cursussen de gidsen volgen. Alle gidsen van Gosheni hebben een uitgebreide opleiding gevolgd, waarin onder andere aandacht is voor flora en fauna, geografie, diergedragspatronen, autogebreken en algemene medische kennis. De gidsen spreken vloeiend Engels en sommigen kunnen daarnaast ook nog Frans, Spaans, Duits of Italiaans.
Onze gids, tevens chauffeur Gabriel blijkt de beste gids te zijn die we ons kunnen wensen: professioneel, vriendelijk, een goede chauffeur en ontzettend veel kennis over de natuur, de dieren en de Tanzaniaanse cultuur. Gabriel heeft van onze reis de meest fantastische ervaring gemaakt. Door hem hebben wij ontzettend veel wildlife gespot en is onze reis en het verbijf in de accommodaties vlekkeloos verlopen.
Wat kost een safari in de Serengeti?
Een meerdaagse safari in de Serengeti is niet goedkoop. Vaak is het een ‘once in a lifetime trip’, dus goed sparen voor een reis is aanbevolen. Je kunt de safari zo duur maken als je zelf wilt. De prijs is onder andere afhankelijk van de keuze van je accommodaties. Kies je voor basic accommodaties (kampeerplaats) of voor luxe lodges? En hoeveel gamedrives zijn er inbegrepen? Vaak kun je bij safari-aanbieders kiezen voor budget, medium en luxe niveau of een combinatie daarvan. En dan heb je in iedere prijsklasse meerdere opties. Reken op een bedrag tussen de € 250 en € 650 per dag. Dat is dan inclusief vervoer, gamedrives en accommodaties.
Wij kiezen voor bijzondere accommodaties van het niveau medium en luxe. De ene keer in een tented camp en de andere keer in een prachtige lodge met uitzicht. Het is mijn geld dubbel en dwars waard geweest.
Hoe kom je bij de Serengeti?
De Serengeti ligt in het noorden van Tanzania. De meeste reizigers in Tanzania komen aan op Kilimanjaro airport, vlakbij Arusha. Vanaf Arusha is het ongeveer 5 uur rijden naar de Serengeti. Ook al is het aantal kilometers niet zo veel, vergeet niet dat een deel van de route over onverharde, hobbelige wegen gaat. Vaak bezoeken mensen onderweg ook nog de nationale parken Ngorongoro, Lake Manyara of Tarangire (met overnachting). Het laatste deel van de reis naar de Serengeti gaat over een stoffige onverharde weg en er lijkt geen eind aan te komen.
Heb je weinig tijd dan kan je een binnenlandse vlucht nemen van Arusha naar de Serengeti (1 uur vliegen). Deze vluchten zijn niet goedkoop, maar het scheelt je wel veel reistijd.
Accommodatie in de Serengeti
Er zijn veel accommodaties in de Serengeti, waarvan de meesten zich bevinden in Seronera. De mogelijkheden zijn legio. Zo kan je kiezen voor een camping, een tentenkamp of een lodge. En deze heb je dan weer in verschillende comfortniveaus en prijsklasses. Zo heb je hele luxe tentenkampen, waarbij je in een tent in de wildernis slaapt, maar wel met uitstekende faciliteiten. Denk dus goed na wat je wilt. Wat je ook kiest, een safari en accommodatie in de Serengeti is niet goedkoop. Je voorkeuren geef je aan bij de touroperator. Het gebeurt heel weinig dat mensen zelf een jeep huren en hun accommodaties regelen. Vaak combineer je de Serengeti nog met een ander nationaal park. Dan is het bijvoorbeeld leuk om de ene keer voor een lodge te kiezen en de andere nachten in een safaritent. Die afwisseling in accommodaties is fantastisch!
Overnachten in Nyumbani, een luxe tentenkamp in de wildernis
Wij verblijven twee nachten in het hart van de Serengeti (Seronera) in het luxe tentenkamp Nyumbani – het Swahili-woord voor ‘thuis’. Op deze prachtige plek midden in de wildernis, beleef je in Serengeti op zijn mooist. Het kamp bestaat uit acht safaritenten en een hoofdtent met een lounge, bar en ruimte voor het ontbijt en diner. Met zijn enorm deskundige en vriendelijke staf heeft Nyumbani een kleinschalig en persoonlijk karakter. En daarmee doet het kamp zijn naam eer aan. Het personeel doet er alles aan om je verblijf hier zo onvergetelijk mogelijk te maken.
→ Lees ook: Nyumbani Tented Camp: bijzonder overnachten midden in de Serengeti
In de namiddag genieten we in de hoofdtent onder het genot van een Afrikaans wijntje van het uitzicht op de vlakte en het wild in de verte. En nemen we de dag door en bekijken we onze foto’s van al het wild dat we die dag hebben gespot. Er is enorm veel aandacht besteed aan de inrichting van alle tenten. De houten meubels, de Indiase tapijten en de typisch Tanzaniaanse decoraties geven deze plek een hele warme en authentieke uitstraling. Vrijwel alle meubels en decoraties in Nyumbani zijn gemaakt van milieuvriendelijke en duurzame materialen, door lokale ambachtslieden en timmerlieden uit Arusha. In de avond en nacht laten de dieren van zich horen. Heel bijzonder en ook wel even spannend om tijdens het diner leeuwengebrul dichtbij te horen. Nyumbani heeft een fantastische kok en de menu’s die we krijgen zijn echt uitmuntend. En dat midden op de savanne in the middle of nowhere. In de avond worden we worden we altijd naar onze tent gebracht, waar we later die nacht worden opgeschrikt door een kudde grazende buffels, die over de vlonder van onze tent blijken te lopen.
Na de gamedrives die we dagelijks hebben, is er niets zo fijn als ‘thuis’ komen in Nyumbani, zonder twijfel één van de meest bijzondere accommodaties waar ik ooit ben geweest. Ik geniet hier van het wildlife, de diners onder de sterrenhemel, het vriendelijke personeel dat er alles aan doet om ons verblijf subliem te maken. Het was een onvergetelijk avontuur in de wildernis van de Serengeti. Mocht ik ooit nog eens naar de Serengeti terugkomen, dan weet ik waar ik naartoe ga.
Een verblijf in Nyumbani Tented Camp is absoluut aan te raden. Het is echter niet goedkoop. Het is een midluxe accommodatie. Voor ons was een verblijf in de Serengeti een once in a lifetime experience en daarom hebben we voor een bijzondere plek gekozen. Overnachten doe je hier in het laagseizoen vanaf $ 250 per nacht per persoon. Wat je daar voor krijgt? Een fantastische ervaring op een nog mooiere plek, een overnachting, ontbijt, goede lunch en driegangendiner. Er is warm water, Wifi in de hoofdtent en het personeel is bereid alles voor je te doen. Een sundowner midden in de natuur regelen ze ook zo voor je.
Nog meer foto’s van de Serengeti!