Tijdens een rondreis door Jordanië mag een bezoek aan het noorden van het land niet ontbreken. In dit deel van Jordanië zijn vele historische plekken te vinden, waaronder Jerash en Umm Qays. Jerash is één van de best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld. De oude stad wordt ook wel het Pompeii van het Midden-Oosten genoemd.
De reis naar Jerash
Vanuit de hoofdstad Amman vertrek ik met de bus naar de noordelijke regio van Jordanië. Het is mijn eerste kennismaking met het land, want gisteravond ben ik laat aangekomen in mijn hotel in Amman. Als we de stad uitrijden zie ik een landschap dat bruin en grijs is. Eigenlijk precies zoals ik me van tevoren had voorgesteld van de uitzichten in het Midden-Oosten. Inmiddels weet ik dat het land een stuk diverser is dan ik had verwacht. De grijze huizen en andere gebouwen vallen amper op tegen de grijze achtergrond van rotsen en heuvels. Hoe noordelijker we komen, des te groener wordt het landschap en dat komt overeen met wat ik heb gelezen: het noorden van Jordanië is het meest groene deel van het land. Het is inderdaad een stuk groener, maar niet te vergelijken met al het groen dat wij in Nederland rijk zijn. Zelfs niet in mei: de meest groene periode van Jordanië.
Na ongeveer een uur rijden komen we aan bij de archeologische site van Jerash.
Het oude Jerash
Jerash maakte in de Romeinse tijd onderdeel uit van de Decapolis (Grieks voor ’tien steden’), een gebied dat het zuiden van Syrië en het noorden van Jordanië bestrijkt. Het was een vruchtbare, welvarende streek langs een drukke handelsroute. Enkele gebouwen in Jerash dateren van de 2e eeuw v. Chr. toen Alexander de Grote over het gebied heerste.
Aan het einde van de 20e eeuw heeft een groep archeologen een deel van de oude stad opgegraven en enkele monumenten gerestaureerd. Nog steeds is een groot deel van Jerash onopgegraven.
Bij aankomst van de archeologische site van Jerash zie je direct de mooie toegangspoort: de triomfboog van Hadrianus. Vanuit daar kan je door de oude stad wandelen en kom je langs een paardenrenbaan (hippodroom), een ovalen plein omgeven met zuilen, een mooi theater, de tempel van Artemis en de kathedraal.
De weg vanaf het ovale forum richting het theater – de Cardo – met zijn zuilenrij is bijzonder. Dit was vroeger de hoofdweg in het oude Jerash en aan deze straat vond je de belangrijkste gebouwen van de stad, tempels, fonteinen en markten. Dat ze 2000 jaar geleden al slim en praktisch waren ingesteld, blijkt uit het feit dat de stenen op de grond dwars zijn neergelegd, met als reden dat de wielen van de (huif)karren niet vastliepen op de weg.
Al lopende door de archeologische site van Jerash merk ik dat ik flink onder de indruk ben. Enerzijds dat men zo lang geleden al zulke prachtige creaties heeft kunnen maken en anderzijds dat deze historische monumenten zo goed bewaard zijn gebleven. Heel bijzonder.
Aangekomen bij het theater klim ik de steile trappetjes omhoog naar de top van dit imposante bouwwerk. Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de oude stad en op de omgeving met haar ‘moderne’ gebouwen.
Wanneer ik op de tribune zit en alles in mij opneem, waan ik mij 2000 jaar terug in de tijd en is het bijna niet te bevatten dat er op deze plek zoveel oude beschavingen zijn geweest die ook in dit theater hebben gezeten.
Jerash is een hele bijzondere plek om te bezoeken. Als je ook maar enigszins interesse hebt in de oude beschavingen, dan is dit een absolute must als je Jordanië bezoekt!
Een bezoek aan Jerash is goed te combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld Umm Qays of met een bezoek aan de Dode Zee, zoals ik heb gedaan.
Tips voor een bezoek aan Jerash
⇒ Neem zonnebrandcreme, een hoed en (veel) water mee. Het kan er ontzettend warm worden en het is een grote, open plek waar amper schaduw is.
⇒ Begin of eindig je bezoek aan Jerash met een heerlijke, verse smoothie van het tentje Fairuz (aan het einde van de bazaar).
⇒ Ben je nog op zoek naar souvenirs? Dan kan je terecht in de kleine bazaar die tussen het visitors centre en de boog van Hadrianus ligt.
Praktische informatie Jerash
• Entreegeld: 10 Jordaanse Dinar (is circa € 12,50), te koop bij het visitors centre.
• Openingstijden: 8:00-17:00u.
• Bij het visitors centre zit een restaurant waar ze Jordaanse gerechten serveren.
• Als je met de auto komt kan je parkeren op het terrein naast het visitors centre.
• Er is een busverbinding tussen Amman en Jerash. Deze rijdt op onregelmatige tijden. Een taxi is een goede manier om vanaf de hoofdstad naar Jerash te komen.
7 comments
[…] Dode Zee, wandel je door het betoverende Petra en breng je een bezoek aan de oude Romeinse stad Jerash. Een ander hoogtepunt van Jordanië is de prachtige woestijn bij Wadi […]
[…] je meer willen lezen over mijn reis door Jordanië dan kan dit in mijn blog over de Romeinse stad Jerash en mijn drijfavontuur in de Dode Zee. Nog niet volledig overtuigd van wat Jordanië te bieden […]
[…] je meer lezen over mijn reis door Jordanië? Lees dan ook mijn blogs Drijven in de Dode Zee en De Romeinse stad Jerash. Twijfel je nog over Jordanië als reisbestemming, laat je dan overtuigen door deze 5 redenen […]
[…] vind je een aantal van ’s wereld best bewaard gebleven Romeinse steden ter wereld, zoals Jerash waar ik hier over schreef. Ook vind je er veel Bijbelse plekken waaronder Berg Nebo, de plaats waar Mozes is gestorven, de […]
[…] een reis in Jordanië mag naast een bezoek aan Jerash ook een trip naar de Dode Zee niet ontbreken. Het is een bijzondere ervaring om – zonder je […]
Wat een leuk artikel! Prachtige foto’s ook zeg! Ik volg je op instagram en zag de foto’s van Jordanië al voorbij komen. Leuk om nu ook eens je blog te bekijken! Jordanie staat op mijn bucketlist, helemaal als ik dit zie!
[…] Romeinse stad in Jordanië Esther van reisblog Lifelicious is net terug van een rondreis door Jordanië. Ze ging onder meer naar de oude stad Jerash, in het noorden van het land. Hier is nog veel bewaard gebleven uit de Romeinse tijd, zoals een amfitheater. Een bezoek aan Jerash is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in dit soort historische bezienswaardigheden, aldus Esther in haar blog. […]