We hobbelen alle kanten op en overal om ons heen stuift het zand op. De jeep scheurt over de rode en droge zandweg. In de verte zie ik door het inmiddels wat vies geworden raampje een aantal zandtornado’s over de vlakte razen. Een bijzonder gezicht. Na ongeveer een uur op en neer te zijn geschud in de auto bereiken we de entree van wat misschien wel het hoogtepunt van onze reis moet worden. Hier hebben we zo lang naar uitgekeken en nu is het eindelijk zover. Ons bezoek aan de Serengeti en een verblijf midden tussen de wilde dieren in – wat blijkt – één van de mooiste accommodaties waar ik ooit heb geslapen.
Eindeloze vlaktes en cheeta’s
Na het passeren van de entree van het grootste nationale park van Tanzania, staan we al vrij snel ook in oog met de eerste dieren. We hebben geluk, want in het hoge gras naast ons duiken er ineens twee cheeta’s op. Eén van de cheeta’s heeft het bloed aan zijn kin hangen. Hij kijkt om zich heen, om zich ervan te vergewissen dat er geen aasdieren op de loer liggen, klaar om er met zijn prooi vandoor te gaan. In de verte zie ik de kenmerkende kromme rug van de hyena dichterbij komen. En in de lucht verschijnen de eerste aasgieren, die rond blijven cirkelen boven de cheeta’s. Uit het hoge gras komen nu meerdere koppen omhoog. Geen twee, maar minstens vijf. De ene cheeta eet door, terwijl de ander een poging doet om de hyena’s en laag bij de grond vliegende aasgieren te verjagen. Het werkt en terwijl ik er op los fotografeer eten zij rustig verder totdat er alleen nog een kadaver over is. Wat een binnenkomer. Dit is de Serengeti!
De Serengeti op zijn mooist
Vol enthousiasme door het tafereel dat we zojuist hebben aanschouwd, rijden we door naar onze accommodatie voor de komende nachten.
Midden in het hart van de Serengeti komen we aan bij Nyumbani – het Swahili-woord voor ’thuis’. Dit is zo’n plek waarvan je hoopt dat de tijd even stilstaat, zodat je je zintuigen in alle rust de kost kunt geven. In dit luxe tentenkamp op een prachtige plek midden in de wildernis, beleef je de Serengeti op zijn mooist. Met maar acht safaritenten en ontzettend vriendelijk personeel heeft Nyumbani een kleinschalig en persoonlijk karakter. En daarmee doet het kamp zijn naam eer aan.
We worden hartelijk ontvangen door het personeel met een drankje en verfrissingshanddoekje, die gelijk rood kleurt nadat ik hem over mijn gezicht haal. Mijn zus en ik nemen plaats in de hoofdtent en genieten van het uitzicht op de vlakte en het aanwezige wild. De houten meubels, de Indiase tapijten en de typisch Tanzaniaanse decoraties geven deze plek een hele warme en authentieke uitstraling. De essentie van Nyumbani is Afrikaans en bevat eenvoudige, aardse kleuren voor een stijlvolle, rustieke en organische charme. We zijn enorm onder de indruk van de schoonheid en maken een praatje met de manager van Nyumbani Serengeti. Hij vertelt ons dat alle meubels en decoraties in de tenten gemaakt zijn van milieuvriendelijke en duurzame materialen. Zo zijn de houten tafels, stoelen en de vlonder gemaakt van gerecycled hout door lokale ambachtslieden en timmerlieden uit Arusha.
Slapen tussen het wild
Vol verwachting brengt Rafiki – een Maasai – ons naar onze tent. Mijn mond valt open van verbazing als hij de ritsen openmaakt. Het ziet er zo elegant en stijlvol uit. Het is ongetwijfeld één van de mooiste tenten waar ik ooit in heb geslapen. Het is enorm smaakvol ingericht, ook weer gebruikmakend van lokale details. Het ademt de aardse en Tanzaniaanse sfeer uit waar Goodlove het zojuist over had. Overdag kun je op het overdekte terras voor de tent genieten van de dieren op de vlakte. Aan alles is gedacht: badjassen, slippers, laarzen voor als het regent, muggenspray, water en er ligt een handgeschreven briefje op het bureautje. Het zijn de kleine, persoonlijke details die het hier doen. Ik neem een douche en ben voorbereid op koud water, maar het blijkt de lekkerste douche te zijn van onze hele reis, mét warm water.
Sterren, culinair genieten en leeuwengebrul
Na een korte fotoshoot in de tent – want deze plek moet natuurlijk goed vastgelegd worden – piepen we Rafiki op om ons naar de hoofdtent te brengen. Je mag hier na half 7 niet meer alleen door het kamp wandelen. Onder het genot van een fles Afrikaanse wijn zien we de zon onder gaan. We proberen de dierengeluiden om ons heen thuis te brengen. In de open tent schuiven we aan voor het diner. Al onze zintuigen worden geprikkeld. We horen de dierengeluiden vlakbij, zien de vele sterren in de lucht, voelen het zachte windje dat door de open tent waait en genieten van een fantastisch en smaakvol driegangenmenu. Een verblijf in Nyumbani is dus ook culinair gezien een waar genot. Ineens worden we enigszins opgeschrikt door een zwaar en doordringend gebrul, dat vlakbij lijkt te zijn. Toch even spannend om in een open tent tussen het wild te dineren, terwijl het buiten pikkedonker is en er gebrul te horen is. Waar ik al even bang voor was, lijkt te kloppen. Er is een leeuw vlakbij het kamp. Het echte avontuur is begonnen!
Een avontuurlijke nacht met bezoek
Na het eten worden we onder begeleiding van Rafiki terug naar onze tent gebracht. De leeuw slaat weer aan en de wandeling naar onze tent lijkt een eeuwigheid te duren, maar het is niet meer dan 100 meter. Rafiki is alleen voorzien van een speer, maar lijkt precies te weten wat hij doet. Hij vertelt ons dat de leeuw zich in de avond en nacht vaker rondom het kamp ophoudt. Ik weet niet of dat nou een geruststelling is of niet. Rafiki schijnt met zijn zaklamp rond, terwijl wij de tentrits openen. Ik kan het niet laten te kijken waar hij op schijnt. In het licht van zijn lamp verschijnen tientallen ogen. Van hyena’s, impala’s en ander klein wild. Hopelijk zie ik geen ogen van de brullende leeuw. Ik duik de tent in en we kletsen nog een tijd na over deze bijzondere dag. Met gezonde spanning vallen we in slaap bij het gebrul van de leeuw en het gehuil van de hyena’s.
“This is tent number one, there is something bumping into our tent”
Midden in de nacht word ik wakker en zit mijn zus rechtop in bed. Rondom onze tent is het een enorme herrie: voor, naast en achter. Een zwaar grommend geluid. Het loopt ook over ons houten terrasje en de tent lijkt te bewegen. Wat is dit? Wie maakt deze geluiden en zijn we wel veilig? Na het even te hebben afgewacht besluiten we toch het zekere voor het onzekere te nemen en maken contact via onze walkietalkie. “Hello, this is tent number one, there is something bumping into our tent. Could you please check it out?” Gelukkig krijgen we direct een reactie: “Yes, I will check it out.” Na een tijdje zwakt het geluid af en lijkt datgene wat zich bij onze tent ophield, verder weg te zijn. We zien een licht schijnen buiten de tent. Iemand vraagt “Are you ok?”. Wij, toch wel wat opgelucht dat het weg lijkt te zijn: “Yes, we are. What was that noise around our tent?” Rafiki vertelt ons dat we bezoek hebben gehad van een kudde wild grazende buffels. ’s Morgens zien we de buffels op 100 meter van onze tent hun roes uitslapen. De nacht erop zijn we meer gewend aan de zacht hypnotiserende geluiden van de Afrikaanse nacht en slapen we heerlijk.
Op safari in de Serengeti
Serengeti Nationaal Park is één van de mooiste natuurreservaten ter wereld. Het landschap en de hoeveelheid dieren maken het ongeëvenaard. Je vindt er uitgestrekte vlaktes, rivieren in het regenseizoen, granieten rotsblokken en hele mooie zonsondergangen. De Serengeti staat bekend om de Great Migration, de trek van tienduizenden gnoes en zebra’s op zoek naar water. Overdag maken we hier verschillende gamedrives en zien we talloze leeuwen, giraffes, olifanten, een luipaard op jacht, zebra’s, gnoes, bijzondere vogels en nog veel meer. De lunchbox die we meekrijgen van Nyumbani is anders dan alle eerdere boxen die we hebben gehad. Een volwaardige warme maaltijd bestaande uit aardappelen, groenten, pasta, rijst, wijn, broodjes en iets zoets. De andere gasten om ons heen kijken met enige jaloezie naar ons als wij op een prachtig plekje midden in de Serengeti onze lunch nuttigen.
Na onze spannende gamedrives in de vlakten van Seronera, is er niets zo fijn als ’thuis’ komen in Nyumbani, zonder twijfel één van de meest bijzondere accommodaties waar ik ooit ben geweest. Ik geniet hier van het wildlife, de diners onder de sterrenhemel, het vriendelijke personeel dat er alles aan doet om ons verblijf subliem te maken. Het was een onvergetelijk avontuur in de wildernis van de Serengeti. Mocht ik ooit nog eens naar de Serengeti terugkomen, dan weet ik waar ik naartoe ga.
Overnachten in Nyumbani Tented Camp
Een verblijf in Nyumbani Tented Camp is absoluut aan te raden. Het is echter niet goedkoop. Het is een midluxe accommodatie. Voor ons was een verblijf in de Serengeti een once in a lifetime experience en daarom hebben we voor een bijzondere plek gekozen. Overnachten doe je hier in het laagseizoen vanaf $ 250 per nacht per persoon. Wat je daar voor krijgt? Een fantastische ervaring op een nog mooiere plek, een overnachting, ontbijt, goede lunch en driegangendiner. Er is warm water, Wifi in de hoofdtent en het personeel is bereid alles voor je te doen. Een sundowner midden in de natuur regelen ze ook zo voor je.
Meer informatie vind je op hun website www.nyumbani-collection.com. En voor mooie foto’s check hun Instagram.
4 comments
Wow, wat ziet dit er fantastisch uit! Die beesten, de tent, gewoon echt alles. Echt heel bijzonder.
Wow…lijkt me zo fantastisch zo’n tent. Wat een luxe! Ik sliep in een tweepersoons koepeltentje, haha. Was iets minder luxe. Spannend die nachtelijke geluiden. Ik deed het nog net niet in mijn broek bij de Okavango Delta. Wat een beestenboel daar. In Namibië vonden we hyena sporen naast onze tent ’s ochtends…ook heel fijn.
Ik begrijp wel waarom dit een van de mooiste plekken is waar je ooit hebt overnacht! Wat bijzonder zeg. Het lijkt me ook wel een beetje eng, die geluiden om je heen. En dan die ogen die je ziet schitteren in de zaklamp, maar niet precies weet wat het is. De tent ziet er ook echt heel mooi aangekleed uit. Leuk inderdaad, die persoonlijke details maken het helemaal af.
Ziet er echt fantastisch uit, Esther! Waren er nog andere gasten buiten jullie? En wat een mooie foto’s! Heb je een telelens? Of gewoon gezoomd?